„Изкуство и наука“ – новият сайт за култура

Автор: Светлана Тарашоева

„Арменско кафене“ е една от рубриките в новия сайт за култура „Изкуство и наука“, кръстена на кафенето, което се е намирало до Централна баня в София и е събирало признати и непризнати литератори. Сайтът отдава заслуженото на литературната история и на забравени или непознати автори в българската литература.

Създателите му обръщат внимание и на илюстрациите, както и на архивни снимки, някои от които излизат за първи път. За забавление в него дори можете да подредите литературен пъзел. Той е информационно-образователен сайт за литературна история и критика, книгоиздаване и история на книгата, изкуствознание. Тук ще откриете текстове, които интерпретират канонични и съвременни произведения от българската литература, проблематизират процеси и явления в българската култура и книжовност, а също така рецензии и информация за нови книги.

Сред авторите, които сътрудничат, са учени, критици, културолози, философи, художници, фотографи, книговеди, така също и писатели, публицисти, преводачи от различни поколения, както и дебютанти, но важното е, че са от различни градове в страната.

Част от материалите са имали своята първа среща с читателите на страниците на различни научни сборници и периодични списания, друга са писани специално за информационно-образователния сайт „Изкуство и наука”.

Темите са адресирани към широк кръг хора, които са изкушени от писаното слово и визуалните изкуства.

Чуйте повече за сайта от създателките му Румяна Пенчева и Малина Димитрова в звуковия файл.